//Cum mă organizez ca să am mai mult timp
Cum mă organizez ca să am timp. Părinți Imperfecți

Cum mă organizez ca să am mai mult timp

Voi ce faceți ca să aveți mai mult timpul? Cum reușiți să nu vă ocupați doar cu treburi prin casă? Eu nu am pe nimeni să ne calce hainele, să ne facă curățenie, cumpărături sau mai știu eu ce. Muncim mult amândoi, copila e la o școală din București, noi locuim de câțiva ani în afara orașului, deci mai pierdem timp și cu traficul. Casa am construit-o cam mare, e drept, mai cere și curtea atenție, așa că totul e foarte complicat. În plus, eu mi-am propus să nu fiu ca mama obsedată și mereu prinsă cu treabă ca să nu pot acorda atenție nici copilei și nici mie. Așadar, am căutat niște soluții ca să ne ușurăm viața. Poate ceva din ce scriu eu mai jos vă ajută să vă faceți și voi viața mai ușoară și să câștigați timp. Timpul e cel mai prețios. Pentru voi, pentru copil/ copii, pentru viața de cuplu, pentru ceva ce vă inspiră și vă face fericite.

Aspiratoarele ne oferă timp

Am cam delegat treburile legate de curățenie unor electrocasnice. De două ori pe săptămână bag un aspirator robot care se învârte singur câteva ore prin parter și etaj și adună păr, praf, scame. Am luat un robot Vileda acum o lună din Lidl și a fost o investiție genială! Am prins și o ofertă, așa că am făcut o afacere bună. M-a costat cât ar fi trebuit să plătesc pe cineva să vină de două ori să ne ajute la curățenia generală, așa că pot spune că am ieșit ieftin. Eu am biroul acasă, plec doar dacă am întâlniri și proiecte. Așa că pot lucra în timp ce robotul se distrează, intră pe sub canapele, paturi, mobile, sub supravegherea strictă a felinelor. Mai aspirăm o tură sâmbăta, de data asta cu un aspirator profesionist care aspiră (și spală) canapele, saltele, covoare, pereți, mobilă, mă scapă de praf și de păr. Altă investiție bună, îl avem de 9 ani deja și își merită banii. L-am și luat ca să scap de părul blond și lung al Tessei după ce am dat rateuri cu niște mărci care se lăudau că sunt special concepute pentru asta. De tura de sâmbătă e responsabil dl B și cu tot cu ștersul parchetului durează cam o oră.

Ce bine că am renunțat la covoare!

Am renunțat la covoare deoarece la curte este imposibil să nu intri cu ceva pe picioare. Noi nu ne descălțăm musafirii (decât dacă e superjeg afară și atunci le dăm papuci la schimb). Iar eu intru frecvent încălțată. În plus am doi câini care stau permanent în casă, toată armata de pisici și copila care uneori parcă pregătește provizii de iarnă furnicilor în sufragerie. Deci nu mai pierd timp cu aspiratul covoarelor. Am păstrat doar un covor mare în camera ei pe care i-l pun doar iarna ca să se poată juca în voie pe jos. Și mai am câteva mici de pe Ikea pe care le pun pe lângă canapea sau paturi ca să se tolănească patrupezii, dar le ridic imediat și le pot spăla și la mașină.

Gătitul poate fi și simplu, sănătos și gustos

Ca să nu fiu mereu fugărită de timp, am oală sub presiune, plită și cuptor electrice (cu programare), steamer, tigăi Tefal, oală sub presiune, mașină de pâine, friteuză, tot felul de vase de jena și tăvi pentru quiche-uri care se spală la mașină. Nu gătesc mâncăruri tradiționale decât excepțional (nu cred că am făcut de 4 ori sarmale în 13 ani), preferăm mâncarea mai sănătoasă, care mai are un mare avantaj. E și gustoasă și nici nu necesită prea mult timp pentru pregătirea ei. Prefer oalele mici și medii; așa gătim cam cât mâncăm și le spală mașina:). Dragi mămici, faceți-vă viața mai ușoară și gândiți-vă ce vă poate ajuta! Acum există slow cooker și tot felul de opțiuni ca să vă puteți odihni, mai ales dacă aveți copii mici sau alăptați sau munciți!

Gătim amândoi

Suntem două tabere – eu am renunțat la carne de anul trecut, așa că mâncarea mea nu este pe placul lui B. Pentru el cea mai importantă legumă este porcul! Teea nu e nici ea carnivoră. Noi mâncăm salate, paste, supe cremă, quiche-uri, pește gătit oricum fără asistență… Așa că B își gătește deseori și ne mai gătește și nouă. Da, am biroul acasă, dar de cele mai multe ori am mult de lucru și nu am timp să gătesc.

Plita, cuptorul se programează (temperatură, durata de funcționare), au alarme așa că le folosim. Altfel, dacă am de lucru și mai și gătesc, risc să uit pe foc și ard mâncarea.

Nu spălăm vase 

Când m-am mutat am spus că renunț la altele, dar îmi iau mașină de spălat vase. Și așa am făcut. Prefer să îmi iau blugi de duzină și să fac shopping la reduceri decât să stau să frec oale și farfurii zi de zi. Oricum eu nu pot spăla cu apă la 70 de grade cum face mașina. Iar dl B își mai spală singur tigăile după ce le folosește sau înainte dacă nu sunt curate:). Nu prăjim, deci nu avem timp pierdut cu frecatul arsurilor de pe oale și tigăi. În plus, am în plus din fiecare urstensilă, oală, iar la veselă și farfurii minim două seturi complete ca să nu mă agit să spălăm în fiecare zi. Deși e îngustă, mașina e foarte încăpătoare dacă știi cum să aranjezi vasele în ea și în timp am devenit expertă.

Geamurile le spălăm periodic

Mai exact B, eu nu prea servesc, e drept. Fac altele – bucătăria și băile îmi aparțin. Acolo nu aș fi mulțumită să facă altcineva. Eu le știu rostul, folosesc soluții eco, fac combinații de bicarconat cu oțet (avem fosă septică și respectăm mediul). Referitor la spălat geamurile, sunt multe, 25 doar în parter si etaj, unele sunt mari cât peretele și am și uși duble, așa că degeaba le spălăm, vine o ploaie și un vânt cu praf sau dă un câine cu coada udă în terasă și adio! Poate vă este util –  am citit niște recomandări de la niște mămici pentru niște device-uri Karcher foarte faine, care și spală cu soluție și sterg în același timp taman bune de pus pe lista de Crăciun. B, dacă citești, cred că asta vei primi de la Moșul anul acesta:))!

Își calcă fiecare

Bine, când întindem rufele, le punem frumos, întinse bine sau chiar pe umerașe ca să nu necesite efort la călcat. Îmi amintesc ce mă boscorodea mama când mai venea în vizită în București – Unde ai mai văzut tu rufe întinse cu umerașe pe sârmă? Ce zic vecinii? De parcă mie îmi pasă ce face sau crede lumea! Nu calc niciodată prosoape, lenjerii, haine de casă, pijamale, chiar și leggins-ii Teei. Nici blugii nu necesită efort dacă știi cum să îi așezi și apoi să îi iei tot întinși de la uscat. Ne călcăm fiecare și cu schimbul îi călcăm copilei. Uneori unul calcă tuturor, în timp ce celălalt supraveghează copila cât își face duș sau întinde rufe sau face altceva. I-am călcat tot copilei până a împlinit 6 luni. De atunci îi calcăm doar unele haine care nu se puteau purta altfel (rochii, bluze, unii pantaloni). La școală doar uniformele (tricouri). În condițiile în care le șifonează când se încalță sau își prinde centura de siguranță, chiar e timp pierdut. Mai știu câteva mame ca mine care fac același lucru și au scăpat de un stres.

Îmi tund patrupezii

Mărturisesc că o fac ca să scap de păr. Pisicile dorm cu noi pe unde apucă. Câinii care stau în casă au canapeaua lor cu huse de schimb și covoare. Dar lasă păr, căci și eu las păr. Așa că primăvara scot frumos mașina lor de tuns și îi invit pe rând la salonul din baie. Așa nu mă stresez că trebuie să îi anesteziez, că unora le-ar trebui botniță… La mine nu spune unul PÂS. Pisicilor le vine rândul cam de 3 ori pe an, unii câinii de maxim 2 ori (doar fetele aduse de la apartament). Pe ceilalți nu îi chinui căci stau și pe afară și au nevoie de blană să își regleze temperatura, să îi mai ferească de praf și țânțari. Deși cam toti stau prin casă (ceilalți în camerele tehnice) când e frig sau prea cald sau sunt valurile zilnice de țânțari. Avem grijă de ei căci îi iubim și sunt ai noștri.

Copila ne ajută

Așa câștigăm timp ca să îl petrecem cu ea. Facem lista de cumpărături, verifică stocurile de diverse prin cămară. Își adună lucruri, își pune lucruri la spălat, șterge uși, praful, mai șterge cu mopul. Despachetează cumpărături și le pune la locul prestabilit, își alege haine, își mai aranjează dulapul și singură. De câteva luni i-am făcut salariu Trebuie să hrănească o dată pe zi câinii și pisicile. Plata e săptămânală, v-am povestit AICI. Acum muncește să își plătească trotineta luată de datorie. Nu are gusturi rele, mereu își alege ce e mai bun, dar există și un cost. Pentru că începuse să se comporte ca și cum toate i se cuvin, am schimbat politica internă. Așa că la unele lucruri trebuie să contribuie cu fonduri proprii. Nu a avut decât de un avans de 25%, restul am pus noi și bonus:) i-am schimbat în întregime echipamentul de protecție.

Și ultimul capitol, cumpărăturile

Le planificăm. O dată pe lună cumpărăturile mari (făină – fac pâine în casă, apă diverse consumabile la pachete mari, lapte UHT, linte, orez). Fac provizii cam din toate căci mi-am organizat cămara. Săptămânal ne rămân micuțeniile. Online tot ce pot – mâncarea și nisipul patrupezilor. Rechizite, cărți, electrocasnice, jucării, chiar și haine și încălțăminte din România și de afară. Planificăm cumpărăturile cu alte deplasări ca să nu ne stricăm ziua doar cu asta și evităm orele și zilele când știm că e puhoi sau murim sufocați în trafic la întoarcere. Vineri până în h 19 pleacă din București în coloană, în zilele de salariu e omor la case, de Sărbători mergem ori foarte din timp, ori noaptea când au program prelungit. Cumpărăm cantități mari uneori, profităm de perioadele când au diferite oferte și fac stocuri așa că le tăiem de pe listă și îmi iau ceva de calitate (detergent cumpăr de maxim 2 ori pe an, săpun lichid de 3 ori, altele cam trimestrial). Pe B îl chinui să se oprească la piață sau pe drum să mai aducă alimente care se consumă. Nu pierdem timpul prin mall-uri sau magazine, preferăm să facem alte lucruri. Ne planificăm special cumpărăturile de haine și îmbrăcăminte, de 2-3 ori pe an.

În loc de încheiere

Nu am încă idei cum să procedez cu litierele pisicilor ca să nu le mai curăț la 2 zile căci nu cred că le pot convinge să facă la WC. Dacă aveți idei (altele decât să le țin afară, le primesc cu drag). Dacă vreți să mă criticați sau să îmi ziceți să îi țin afară, știți vorba aia cu omul ajuns la 40 de ani? Nu mă schimb în privința patrupezilor mei oricât de greu îmi este:)).

A funcționat și funcționează să ne reorganizăm. De când am devenit părinți ni s-a schimbat viața la 180 de grade, ni s-a complicat. Știam că se va schimba, dar parcă nu ne-am imaginat că va fi chiar așa. Acum că economisim un pic de timp, ne ocupăm de altele mai plăcute. Ne distrăm mai mult cu copila, ne jucăm, ne mai vedem și cu prieteni. Mergem în parc și ne dăm toți trei cu trotinetele. Ne bucurăm de câte un film acasă tolăniți ca pisicle pe canapea. Sau mai mergem la cinema. Și tot nu e destul, mai avem de făcut progrese.

 

Până am scris eu articolul acesta, robotul a aspirat parterul. Minunată e tehnologia!

Dacă vreți de unde să vă inspirați pentru o organizare a timpului, un search și veți găsi multe articole utile ca acesta.

Comments

comments