//Despre școală – Programa, manuale online, religie

Despre școală – Programa, manuale online, religie

A început școala și am început să mă agit să aflu programa. Da, mă preocupă ce mănâncă mândra mea zi de zi cum v-am spus AICI, în aceeași măsură cu ce învață. Vreau să știu ce discipline sunt în trunchiul comun (obligatorii), ce opționale etc.. Nu vreau să aștept ședința cu părinții. Așadar am început să caut informații oficiale. Surpriză! Caut pe site-ul Ministerului Educației (mai bine aș scrie Misterului). O fi scunsă pe undeva, dar e greu de găsit. O secțiune pentru părinți nu știu să creeze? Speram ca să avem o variantă prietenoasă și toate informațiile necesare părinților pe un singur site. Pe edu.ro nu este. Am căutat pe site-ul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Nici acolo. Dau un google după ce încerc niște combinații și de cuvine cheie reușesc să găsesc la Institutul de Științe ale Educației (AICI). La ISE găsiți programa, materiile actuale și trecute. AICI găsiți legislație utilă, la inițiativa unui grup civi de părinți care vor schimbare.

Programa și manualele aprobate în variantă electronică

Tot pe ISE am găsit un link către acest site unde sunt manualele. Pe unele le-am văzut și la copila mea (am rugat-o să mi le aducă diseară ca să le pot răsfoi). Intrați AICI, vedeți ce manual vă place/ aveți și folosiți. Am văzut că sunt și secțiuni interactive (cu video-uri), poate vă sunt utile. Nu este foarte prietenos site-ul, dar vă oferă niște informații și posibilitatea de a vedea comparativ ce se predă între clasele aceluiași ciclu la materia respectivă.

ISE programa școlară
ISE programa școlară
Atenție la disciplinele la decizia școlii

Unele sunt foarte interesante și mi-ar plăcea să le facă și copila mea. Acum rămâne să îmi pregătesc lista de întrebări pentru ședina cu părinții și să mă înarmez cu răbdare. Sper că, fiind la o școală privată, să avem și noi un cuvânt de spus. Puteți da click pe discipline ca să accesați informațiile.

Ora de religie din programa aprobată

Religia (omul și societatea) e în trunchiul comun, dar este o disciplină opțională. Părinții care doresc acest opțional pentru copiii lor trebuie să completeze o cerere și să anunțe școala, nu invers! Vă reamintesc că există o hotărâre a Curții Constituționale a României din noiembrie 2014 care a declarat neconstituțional articolul din legea educației care spunea că neparticiparea la ora de religie se făcea prin cerere scrisă a elevului major sau a părinților/ tutorilor elevului minor. Dimpotrivă, CCR consideră că părinții care doresc cursuli de Religie să facă solicitarea în scris. Puteți citi detalii în acest articol din Revista 22 (AICI) despre decizia CCR (Curții Constituționale a României) si a CNCD (Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării).

 

Voi cum ați început școala? Cum au reacționat copiii voștri după primele două zile?

Să avem un an școlar bun!

Dați mai departe dacă vă sunt utile informațiile și ar putea fi utile și altor părinți. Dacă vă interesează să participați activ la schimbare în școli în beneficiul copiilor, susțineți inițiativa Părinții vor schimbare (AICI) și deveniți și membru al grupului de Facebook dedicat (AICI)

Comments

comments