//Culcă bebelușul pe spate! Previi sindromul morții subite
bebeluș - sindromul morții subite

Culcă bebelușul pe spate! Previi sindromul morții subite

Una dintre cele mai mari spaime ale mele după ce am născut a fost sindromul morții subite. Am citit despre acest subiect, am căutat destule surse. Oricum în sarcină am stat cu inima strânsă că i se va întâmpla ceva – era cu cordonul în jurul gâtul uneori înfășurat de două ori, alteori de trei, rar o singură dată, plus trombofilia. Am avut perioade când medicul mă chema săptămânal ca să monitorizeze situația, iar eu mi-am cumpărat un stetoscop să îi ascult bătăile inimii. La 3 dimineața eram trează așteptând să înceapă ora de tumbe, deși mă epuizase asta. Am lucrat până în săptămâna 31 când am dat semne de preeclampsie și mă trezeam la 7 dimineața și lucram seara de acasă până la h 24.

Așa că m-am informat și am luat măsuri ca să reduc riscul sindromul morții subite.

Stresul meu nocturn după naștere

Ce poate fi mai traumatizant decât să îți culci copilul și să te trezești că nu mai respiră după ceva vreme? Îmi amintesc că Teea avea patul în paralel cu al nostru, că țineam veioza aprinsă noaptea și dormeam iepurește. La început mânca la 1.5-2 ore, dar între reprizele de trezire mă trezeam și mă uitam la ea de una sau două ori să văd dacă respiră. Era și un copil foarte liniștit, a trecut ușor peste colici. Nu am acoperit complet laterala patului cu protecții înspre noi ca să o pot vedea. Și o culcam pe o parte, apoi o schimbam pe spate și apoi pe cealaltă parte. Nu i-am spus niciodată lui B cu ce spaimă am trăi în suflet în primele luni și de câte ori mă trezeam să o verific. Pe la 6 luni m-am liniștit:).

De teama acestui sindrom și a unui accident, am și culcat-o în patul ei, în camera noastră, dar nu cu noi în pat. Chiar și B spunea că i-ar fi teamă să doarmă cu ea lângă el, ca Teea să nu se sufoce. Pisicile au înțeles repede că nu au voie în patul ei, câinii stăteau pe covor. Când o mai luam câte puțin pe mândră în pat cu noi, Tessa urca și nici nu se mai mișca de la picioare. La 6 luni a dormit între noi în vacanță, dar eu am fost paznicul ei. Dormeam iepurește și deja B avea antrenament să nu se mai întoarcă și să o ferească. Ce ți-e și cu instinctul de părinte, nu?

 Ce este sindromul morții subite 

Sindromul morții subite al copilului în somn este încă cercetat de organizațiile profesionale medicale și în alte state sunt derulate campanii care să îi reducă incidența. Părinții sunt învățați ce să facă în primele lui (nu ca la noi, din păcate!). Este decesul subit al unui copil de până într-un an, aparent sănătos, care nu poate fi explicat nici după teste și necropsie sau care are niște cauze mecanice. Ca incidență nu pare o chestiune importantă, dar este. În SUA în 2015 au fost 3700 decese subite, dintre care 1600 din cauze complet necunoscute.

Afectează în principal copiii până în 6 luni, majoritatea deceselor (90%) fiind înregistrate înainte de vârsta de 6 luni cu o incidență mai mare între 1 și 4 luni, se pare (statistici din SUA). Din păcate, pentru România nu am găsit date, dar la nivel internațional este una dintre principalele caze de deces ale copiilor până în vârsta de 1 an.

În România, acest sindorm nu pare a fi monitorizat și este foarte probabil raportat ca atare.

Posibile cauze

Am menționat că sunt cauze necunoscute, dar sunt și cauze mecanice:

 • Sufocare cu lenjeria de pat, jucărie sau pernă, pătură, altceva care îi acoperă nasul și gura)
 • Copilul este acoperit/ strivit de o altă persoană în timpul somnului
 • Sufocare – copilul este prins între două obiecte (saltea și perete sau mobilă sau marginea patului)
 • Strangulare – prinderea, de exemplu, între zăbrelele patului de lemn.

Specialiștii americani se preocupă de studiul acestui sindrom și recomandarea unor măsuri de prevenție. Ei spun că poate fi rezultatul unui cumul de factori. Este vorba de defecte sau anormalități ale creierului. Pot fi creșterea rapidă și schimbările în organismul copilului în primele 6 luni. Unele dintre acestea nu sunt evidente și pot destabiliza copilul temporar sau periodic (schimbări ale respirației bebelușului, pulsul, tensiunea arterială, temperatura corpului). Mai sunt și alți factori care pot avea o contribuție precum dormitul pe burtă, supraîncălzirea, fumatul pasiv, infecțiile respiratorii de tract superior.

Așadar nu înfofoli copilul și nici nu îl ține la 26 sau 30 de grade în cameră! O temperatură ambiantă de 24 la baie e suficientă. Una de 20-22 este decentă în restul timpului. Nu uitați că ei nu prea își reglează temperatura în primele luni și nici nu transpiră ca noi.

Dormitul pe spate previne sindromul morții subite

Copilul trebuie culcat pe spate și niciodat pe burtă. Explicația medicală este că din cauza poziției căile aeriene ale copilului pe burtă sunt mai închise, reacționează mai puțin la zgomot, le scad brusc tensiunea arterială și controlul asupra ritmului cardiac. Mai mult, copii pe burtă se mișcă mai puțin și dorm mai mult. Există riscul să aspire în plămâni particule de lapte când regurgitează/ vomită și să se sufoce. Există chiar un studiu din 2003 care susține că bebelușii care dorm pe spate au risc mai mic să dezvolte otite, nas înfundat sau să facă febră (Hunt, C. E., et al. (2003). Infant sleep position and associated outcomes. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, 157, 469-474).

De aceea, ziua e recomandat să ții pe anumite perioade scurte de timp copilul pe burtă, dar supravegheat, niciodată lăsat singur:). Iar când spun supravegheat, înseamnă că suntem cu toată atenția la el, nu cu ochii în telefon sau în televizor sau mai știu eu ce trebăluim.

Alte măsuri
Patul, lenjeria
 • Alege sacii de dormit în locul păturicilor și altor modalități de a înveli copilul. Sau culcă-l doar în hăinuțe fără a-l supraîncălzi
 • Fără perne, obiecte vestimentare în patul copilului.
 • Ai grijă să alegi o saltea potrivită pentru patul respectiv. Să nu existe riscul ca să se rostogolească în somn și să fie prins între margine și saltea. Fără improvizații!
 • Lenjeria trebuie să fie fixată bine (cu sistem de prindere de saltea) ca să nu fie trasă
 • Salteaua să nu fie prea moale, ci fermă ca să nu se poată afunda copilului. Există saltele speciale, mai rigide.
 • Folosește protecțiile de pat pentru paturile de lemn cu zăbrele. Își poate prinde mâinile, picioarele, capul. Verifică dacă protecțiile se potrivesc și se prind suficient de sigur ca să nu poată fi deplasate sau desprinse.
 • În plus, după modelul patului din maternitate, noi i-am ridicat salteaua la cca 25 de grade ca să aibă capul mai sus decât picioarele, fără să alunece.
Fără jucării și păturici de confort. Suzeta
 • Nu e ok ca un copil să doarmă cu vreo păturică  în brațe sau jucărie – o poate trage, băga în gură și se poate sufoca (sau alt obiect)
 • Să doarmă pe spate până cel puțin la 6 luni. Apoi are altă motricitate.
 • Nu prindeți suzeta sau jucării de pat, zăbrele, laterale.
 • Suzeta are o contribuție la scăderea riscului morții subite conform Academiei Americane de Pediatrie (vezi penultima referință medicală de la finalul articolului). Însă evaluează beneficiile versus dezavantajele (efectele negative asupra suptului la bebelușii alăptați).
 • Jucăriile, caruselul, orice obiect nu trebuie lăsat la îndemână ca să îl tragă
Dormiți în aceeași cameră
 • Pune-i patul în camera în care dormi! Așa veți fi alertați de orice zgomot sau lipsa oricărui zgomot. În plus, copilul va simți că îi sunteți alături și va fi un factor în plus de liniște. Se va simți în siguranță.
 • Există modalități de separare a copilului în același pat cu voi. Sau pune patul copilului lipit de al vostru, dar ai grijă să nu vă ajungă cearșaful, pilota sau mai știu eu ce peste copil.
Stil de viață. Medicale
 • Preventiv, în sarcină fără alcool și ideal fără tutun. Există un risc mai mare de sindrom al morții subite în rândul bebelușii mamelor fumătoare și consumatoare de alcool.
 • Nu uita de controalele periodice la medic și de screeningul prenatal și după naștere. Orice problemă medicală poate fi depistată timpuriu în timpul controalelor de către neonatolog și medicul pediatru.
 • Ideal, în primul an de viață mergeți și la pediatru chiar dacă aveți medic de familie. Sunt specialități diferite.
 • Pune-i întrebări medicului, discută deschis orice îngrijorare. Dacă nu știe sau nu îți răspunde, caută alt medic!
 • Dacă unul dintre părinți ia un tratament medicamentos care provoacă somnolență, celălalt să rămână de serviciu. Citește prospectele medicamentelor, unele pentru răceală și gripă dau somnolență. Sunt cazuri în care mamele sunt bolnave și partenerii lasă tot în grija lor copiii.
 • Dacă ai bebelușul bolnav întreabă despre umiditatea ambiantă, cum să îi cureți corect nasul de secreții. Respectă indicațiile medicului!
 • După fiecare masă ajută bebelușul să scoată bine aerul ca să preveniți regurgitările din timpul somnului.
 • După un chef, cel puțin un părinte trebuie să fie nealcolizat ca să poate monitoriza copilului și reacționa rapid:)
SURSE

AICI găsiți statistici OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru România

Alte surse de informare oficiale, medicale

 1. NICDH (Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltare) din Statele Unite ale Americii și campania dedicată pentru prevenția SIDS
 2. Center for Disease control and Prevention SUA (CDC) 
 3. Task Force on Sudden Infant Death. 2011. SIDS and other sleep-related Infant deaths: Expansion of recommendations for a safe infant sleeping environment. Pediatrics 128(5):e1341-e1367.
 4. International Society for the Study and Prevention of Perinatal and Infant Death

 

Comments

comments