//Renunță la fumatul în sarcină: surse de inspirație ca să reușești
renunțarea în sarcină la fumat

Renunță la fumatul în sarcină: surse de inspirație ca să reușești

Continui proiectul special despre unul dintre tabuuri în sarcină, și anume despre fumat. Mi-am propus o serie de articole pe acest subiect din perspective diferite și cu informații utile pentru viitoarele mame. Dacă aveți sugestii, comentarii, întrebări, sunt binevenite. Astăzi discutăm despre ce trebuie să facă concret, cum să își găsească motivația cu Diana Vasiliu, primul terapeut acreditat Allen Carr din România. Am mai discutat cu aceasta despre persiunea publică la care sunt supuse femeile însărcinate care fumează, prin ce trec acestea și vina pe care o simt (link:)). Am aflat despre statistici și bune practici din Europa, soluții în România (link:))

Știm toți (sper) că sarcina este o provocare pentru organismului unei femei. Presupune multe modificări, declanșarea chiar a unor afecțiuni, complicații. În acest context, fumatul în timpul sarcinii complică și mai mult riscurile pentru femeie și pentru viitorul copil.

Intenția mea este strict de a informa din perspectiva medicală și a terapeutului, fără să creez presiune asupra mamelor. Vreau să ajut femeile care doresc să renunțe mai ușor la fumat. În acest demers dificil, cea mai importantă este motivația proprie de care ne vorbește Diana Vasiliu, terapeut Allen Carr aici (link:)), nu presiunea externă. Sper că veți găsi suficiente informații care să vă sprijine.

Unde găsești sprijin online și informații utile despre fumat

Pentru anglofoni sunt o mulțime de resurse online cu informații medicale comunicate într-un mod empatic. Fac parte din programul BabyClear despre care v-am scris AICI. Așadar sunt o mulțime de filmulețe scurte și bine făcute Youtube NHS Choices  sau Youtube NHS Smokefree.

După ce am demarat proiectul, am făcut o documentare mai amănunțită și peste ocean în Statele Unite. Și am rămas uimită de abordarea mult mai serioasă și totodată mai puțin încrâncenată, deci mult mai empatică. acă aș fi fumătoare, la tipul acesta de campanie aș rezona cu siguranțămai mult decât la BabyClear. Iată ce instrumente au:

  • O clinică virtuală dedicată pregătirii profesioniștilor (își iau credite) cu sprijinul CDC
  • Un portal dedicat femeilor care vor să renunțe (deci pentru pacienți), parte a unui program guvernamental
  • Portalul este parte dintr-un program național complex cu aplicații de mobil, mesaje de susținere și motivare zilnice în formate diferite, inclusiv sms, ghiduri, jurnal zilnic. Este WOW !

Mai mult, americanii au campanii care se adresează femeilor înainte să rămână însărcinate. Așa fac procesul mai ușor și să evite complicațiile și sevrajul nicotinic. În plus, un organism mai curat, eliberat de toxine, este mai pregătit ca să ajute și femeia și fătul în perioada sarcinii, nu ?

Nu-i așa că nu ar fi rău deloc să avem și în România mai mult interes pentru acest subiect din partea autorităților ?

Ce motive aș fi găsit eu în plus ca să renunț în sarcină la fumat

Sursele de mai sus sunt bune, le-am verificat și le-aș fi folosit și eu. Din când în cândcând mă enervez rău de tot, mai aprind câte o țigară. Dacă pe vremuri fumam și un pachet pe zi, acum nu cred că ajung la un pachet pe an, căci că nu am adicție. De ce? În primul rând pentru mine, ca să îmi fie mai ușor în sarcină. Am văzut disgravidii severe sau în cazul meu cum te poate afecta o trombofilie declanșată în sarcină. Stresul de la muncă și o preeclampsie, iată câteva motive în plus să încerci să renunț pentru mine, în primul rând. Da, aș fi contat eu în primul rând, că dacă mama nu e bine, nici fătul nu e și nu va fi bine. Pentru că am avut grijă, între mine și copila mea a fost o relație perfectă de simbioză, oricâte complicații au apărut.

Nerenunțarea la fumat și riscurile pentru femeia însărcinată

Sarcina ne provoacă întregul organism și ne modifică și solicită toate sistemele (cardiovascular, endocrin, pulmonar, renal, digestive, osteoarticular) și metabolismul. Nu scapă nimic. Totul e complet schimbat. După cum știm, fumatul afectează la rându-i diferite sisteme, iar în sarcină agravează complicații sau simptome. De exemplu, sarcina predispune la creșterea tensiunii arteriale, fumatul are și el un rol negativ, deci riscurile de complicații sunt considerabil mai mari pentru femeile care fumează.

Fumatul crește riscul de sarcină extrauterină și de avort spontan, dar și de complicații legate de placentă și pentru sănătatea femeii:

  • placenta praevia (placenta este atașată prea jos acoperind parțial sau în totalitate cervixul) sau
  • placenta abruptio (placenta se desprinde de peretele uterin înainte de naștere).
Ne lăsăm de fumat, dar ce facem cu sevrajul?

Dacă te hotărăști să renunți la fumat, vorbește cu medicul tău și cere-i sprijinul. E important să controlezi bine procesul, ca să nu îți accentueze anumite simptome sau complicații.

Am rugat-o pe doamna doctor Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie și directorul medical al Centrului Medical Medsana, să mă ajute cu perspectiva medicală în timpul sarcinii.

„Sevrajul nicotinic este recunoscut ca boală și este definit ca totalitatea simptomelor care apar după oprirea aportului de nicotină după o perioadă îndelungată de utilizare. Fiind un drog, tutunul perturbă funcționarea creierului, generând dependență fizică și psihică, o nervozitate accentuată, iritabilitate și schimbări bruste de dispoziție. 

Femeia gravidă suferă o serie de modificări de adaptare stării speciale prin care trece. Acestea sunt datorate, în principal, încărcării hormonale, dar și modificărilor de la nivelul sistemului imun care la rândul lor induc nervozitate, iritabilitate, schimbări bruște de dispoziție. Stresul prin care trece organismul în primele săptămâni de sevraj nicotinic va fi mult accentuat în sarcină. Astfel, se vor descărca de substanțe nocive fătului, de exemplu, cantități mari de cortisol. De aceea, în cazul gravidelor mari fumătoare se recomandă renunțarea treptat la fumat. Astfel îi dăm organismului matern posibilitatea de a se adapta treptat, cu cât mai puțin stres pentru făt.”

Referințe medicale cu link-uri

Comments

comments