//Cele mai bune resurse în educație și parenting din România
resurse educație și parenting România

Cele mai bune resurse în educație și parenting din România

Acest articol este doar pentru noi, părinții imperfecți care căutăm resurse în educație și parenting ca să devenim părinți mai buni. Fie că avem copii mici, avem un copil pe drum sau copii de școală, vrem să devenim mai buni. Vrem să ne transformăm, să ne vindecăm, să ne schimbăm. Doar așa îi putem ajuta să devină independenți, să se dezvolte frumos. Să fie fericiți, împliniți, să își dezvolte abilitățile și competențele.

M-am gândit să pun într-o listă resursele în educație și parenting din România pe care eu le urmăresc. Sunt multe platforme, multe surse, însă timpul meu ca și al vostru este limitat. Așadar, mi-am limitat lecturile la niște specialiști.

Vocea părinților, proiectul Oanei Moraru – educație pentru părinți și cadre didactice

Oana Moraru este una dintre vocile lucide ale momentului despre educație și școală din România. Intrați în comunitatea Vocea părinților, urmăriți articolele postate pe platformă, participați la evenimentele Oanei. Unul dintre ele va avea loc chiar pe 12 noiembrie la București și mai aveți timp să vă înscrieți AICI. Eu merg, sunt partener al acestui eveniment și m-aș bucura să îmi trimiteți întrebările voastre pentru Oana.

Ce îmi place la Oana – este directă, are o perspectivă realistă venind din sistemul educațional românesc, dar oferă instrumente și părinților nonconformiști. Însă parcă eu încă nu mi-am găsit toate răspunsurile, cel mai probabil din cauza faptului că aș face sistemul educațional actual tabula rasa și l-aș construi din temelii după model finlandez, de exemplu. Da, sunt perfect conștientă că ar fi nevoie de cu totul alți profesori. Mai mult, ne-am lovi de concepțiile părinților români care parcă mor dacă nu au copiii înecați în teme și extemporale. Sunt încă mulți care cred și susțin că un copil cu mâinile la spate și tocilar e un copil perfect și pledează pentru pedepse de tip time out, critici și chiar loviri. Later edit 9 noiembrie – din cauza multelor solicitări, întâlnirea va avea loc la Ramada Parc:)

Oana Moraru Dialogul transformării
Oana Moraru Dialogul transformării
Pagina de psihologie – educație pentru părinți

O altă sursă foarte faină de urmărit despre educație este Pagina de psihologie, un proiect al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie (AMPP). Au cărți interesante despre psihoterapia și psihologia relațiilor, organizează periodic conferințe și publică lucruri interesante pe pagina de Facebook și pe blog. Vă puteți abona să primiți periodic articole și noutăți de la ei.

M-am bucurat să văd un curent nou de specialiști care vor să se implice în schimbarea mentalității din România. Avem mare nevoie de specialiști care să ne învețe să fim oameni mai buni și părinți mai buni.

Urania Cremene – totul despre parenting și educație

Cine mai are nevoie de prezentare pentru Urania? Este cel mai cunoscut trainer de parenting din România, ține periodic conferințe gratuite în cam toate regiunile țării. Are un program special complet de educație parentală All about parenting destinat părinților români. Dacă mergeți la conferințe, profitați să achiziționați materiale și cărți la costuri speciale și mergeți liniștiți și odihniți, ca să vă puteți lua notițe. Pe platforma ei aveți acces la resurse gratuite, inclusiv video-uri foarte utile. Iar dacă vreți să descoperiți câteva idei ale Uraniei despre cum să îi ajutați pe copii să își păstreze și dezvolte stimate de sine, puteți reciti acest articol scris în urma conferinței Social Media for Parents 2017 #smforparents2017.

Otilia Mantelers – educație și conectare prin joc și ascultare

Eu când mă gândesc la Otilia, zâmbesc. De ce? Pentru că este o persoană foarte pozitivă și promovează mult jocul ca modalitate de conectare cu copiii. Este trainer Hand in Hand Parenting, a studiat și integrează cu succes parentingul prin joc despre care povestește în cărți publicate și la noi dr Lawrence J. Cohen. Înțeleg foarte bien ce spune și face ea, dar cu practica mă omoară. Este o zonă crepusculară pentru mine deoarece eu nu știu să mă joc. Am nevoie să îmi redescopăr niște resorturi interioare și să îmi vindec niște răni adânci ca să pot fi o parteneră de joacă amuzantă și relaxată pentru copila mea.

Părinții cer schimbare 

Când ai copilul sau copiii intrați în sistemul de educație, intri în alertă. Nu poți înghiți toate practicile, toate pseudosoluțiile. ȘI te activezi. Așa au făcut câțiva părinți care au format un grup civic și se implică activ. Critică școala, oferă soluții, se luptă zi de zi pentru binele copiilor lor. Își doresc să schimbe practici greșite din sistemul educațional românesc și să îi determine și pe alți părinți să se implice activ. Oamenii aceștia au cele mai bune intenții, dar și multe cunoștințe. Au alături specialiști în psihologie, drept și educație. Se implică inclusiv în schimbări legislative, colaborează cu Federația Părinților.

Mai mult, au pus pe site tot ce ține de legislație, drepturi, statutul elevului. Avem acces la toate instrumentele necesare ca să ne putem apăra copiii de absurditățile unor cadre didactice sau practici excesive din școli și grădinițe. Găsiți AICI site-ul. Mai mult, puteți intra pe grupul de Facebook unde membrii fondatori vă vor oferi informații pertinente în timp real.

Dacă vă pasă de educația copilului sau copiilor și credeți în metode moderne (nu ca pe timpul nostru sau pe vreme bunicii), atunci e grupul potrivit.

Voi ce specialiști urmăriți din România? Unde vă găsiți inspirația?

Comments

comments