//Ești (viitoare) mamă și vrei să renunți la fumat? Iată sfatul terapeutului
fumatul în sarcină

Ești (viitoare) mamă și vrei să renunți la fumat? Iată sfatul terapeutului

Continui proiectul special despre unul dintre tabuuri – fumatul în sarcină. Mi-am propus o serie de articole pe acest subiect din perspective diferite și cu informații utile pentru viitoarele mame. Dacă aveți sugestii, comentarii, întrebări, sunt binevenite. Astăzi discutăm despre ce trebuie să facă concret, cum să își găsească motivația cu Diana Vasiliu, primul terapeut acreditat Allen Carr din România. Am mai discutat cu aceasta despre persiunea publică la care sunt supuse femeile însărcinate care fumează, prin ce trec acestea și vina pe care o simt (link:)). Am aflat despre statistici și bune practici din Europa, soluții în România (link:)) surse de inspirație wow și părerea obstetricianului (AICI)

Ce trebuie să știe o femeie însărcinată înainte de renunțarea la fumatul în timpul sarcinii?

​Să aibă grijă ce cale alege pentru eliberare și să-și amintească de ea însăși. Este ușor să ne concentrăm pe bebelușul care crește în burtică și să uităm de noi. Dar la acest capitol, al opririi fumatului, mama trebuie să știe că ea e principalul „beneficiar”.​

Ce trebuie rezolvat prin terapie astfel încât să renunțe la fumat?

​O, sunt prea multe aspecte pentru a putea fi relatate într-un interviu. Pe foarte scurt, este necesară o „igienizare” a spațiului mental, o curățare de toate informațiile false, miturile și minciunile care au populat mintea fumătorului, o așezare psihică optimă pentru luarea acestei decizii cu toată inima și efectuarea schimbării de mai târziu​ și nu în ultimul rând, sunt necesare înțelegerea mecanismelor care alcătuiesc această capcană a fumatului și respectarea unor reguli, pentru a putea menține statutul de nefumător, ulterior.

Care sunt pașii care trebuie parcurși?

​În terapia pe care o conduc eu, metoda Allen Carr Easyway, oferim un program din trei părți. Prima parte o reprezintă sesiunea principală, care durează în medie 6-7 ore, toate odată prinse într-un seminar de o zi, la finalul căruia majoritatea persoanelor aleg să ia decizia opririi. Apoi urmează două întâlniri de suport, ceva mai scurte, pentru stabilizarea statutului de nefumător, sau pentru corectarea eventualelor poticneli care pot apărea pe parcurs. ​

Cum/ unde să își găsească o femeie motivația pentru a depăși adicția?

​De regulă, motivațiile care aduc oamenii într-o terapie de oprire a fumatului, femei și bărbați deopotrivă, sunt de ordin extern. Mai precis, amenințări la adresa sănătății, costuri crescute, reglementări sociale, presiunea familiei etc. În terapie ​ne străduim să întoarcem reflectorul în interior, pentru a găsi motivațiile intrinseci persoanei. Odată descoperite, acestea reprezintă mare parte din combustibilul ce alimentează angrenajul transformării.

Ai observat ceva specific femeilor însărcinate? Sunt mai motivate să renunțe la fumatul în sarcină (poate datorită sarcinii)? Trec prin momente mai grele (poate tot din cauza sarcinii, a schimbărilor, a multelor întrebări și îndoieli)?

​Da, femeile însărcinate au o dificultate suplimentară în a lua decizia opririi, chiar dacă unora asta li s-ar părea paradoxal. Dar da, le e mai greu – nu să se lase, ci să se urnească în direcția deciziei, din cauza presiunii sociale la care sunt supuse. Din cauza tabuului îngrozitor care planează deasupra lor. Din cauza judecății la care sunt supuse atât din exterior, cât și din interior, lucruri care se traduc, generic vorbind, prin stres. Și cum își gestionează fumătorii stresul? Aprinzându-și o țigară. Care la rândul ei, generează stres. Și uite așa intrăm într-un cerc vicios și la propriu și la figurat, din care ieșim numai în momentul în care luăm puțină distanță și înțelegem ce se întâmplă.

​O situație similară se petrece și în cazul oamenilor care au primit diagnostice ​mai mult sau mai puțin grave, care au o sabie deasupra capului. Nu ajută nicicum.

Recomandări

​Să nu uite că mama este centrul existenței bebelușului din burtă, ocazie cu care adesea, femeile încep să se iubească pe ele însele ceva mai mult. Și foarte bine fac! ​Pentru că din această iubire de sine vin și deciziile bune legate de sănătatea corpului și a minții noastre.

Diana Vasiliu, terapeut Allen Carr

Diana Vasiliu este primul terapeut din România, acreditat în metoda Allen Carr’s Easyway. Prin clinica sa deschisă în România a derulat și un program destinat femeilor însărcinate.  Găsiți detalii despre metodă și date de contact aici.

Abonați-vă și urmăriți pagina de Facebook pentru a primi următoarele articole din cadrul acestui proiect. Să discutăm deschis despre acest subiect tabu, fără etichete, oferind informații utile și concrete din perspectiva terapeutică și cea medicală.

Comments

comments