//Mami, râdem și noi de pomană?
să râdem și să fim fericiți

Mami, râdem și noi de pomană?

Mami, râdem și noi de pomană? Asta e replica mândrei mele de luni seară în timp ce m-a molipsit cu râsul ei. M-a dat pe spate cu vorbele ei. Am rămas fără replică și m-am scufundat în profunzimea și bucuria cu care ea trăiește viața zi de zi. M-am gândit și cât de norocoasă sunt că din tot universul acesta a venit la mine, cu energia ei extraordinară. Ca să mă ajute să mă redescopăr, să mă vindec, să devin un om mai bun, să învăț să mă bucur de viață cum nu am făcut-o niciodată. Că ceva tot trebuie să facem și noi bine dacă minunea asta de copil se bucură cu poftă de viață. Și că mă bucur că e o diferență atât de mare față de copilăria mea oscilând între fericirea inocenței și conflictele și neconectarea cu ai mei (care au lăsat răni profunde). Așa că, după câteva secunde în care toate aceste gânduri și trăiri mi-au trecut fulger prin minte și suflet, am râs de pomană împreună. Câteva minute bune. Și l-am molipsit și pe taică-său, că doar nu putea să scape chiar neatins de buna noastră dispoziție.

Întâmplarea aceasta m-a făcut să mă gândesc să o fac o tradiție. Să râdem mai des de pomană:). În același timp m-am gândit și cât pierdem că nu ne lăsăm pe mâna copiilor noștri. Să ne ajute ei să redescoperim frumusețea vieții dincolo de grijile și urâtl din cotidian. Ei trăiesc din plin, simt și știu ce contează și ce ne face bine.

De ce ne e bine când râdem

Iată ce se întâmplă când râdem și de ce ne ajută râsul, din punct de vedere medical.

1. Râsul este o terapie minunată

Nu vi s-a întâmplat să simțiți după o replică amuzantă care v-a făcut să râdeți, că parcă ați scăpat de o parte din povară? Da, când râdem ne eliberăm de stres, ni se reduce intensitatea durerii și ne vindecăm mai repede. Ne simțim mai bine, mai pozitivi, deoarece atunci când râdem ne crește pulsul, respirăm mai bine și mai profund, ne oxigenăm mai bine. Apoi ni se relaxează mușchii, ritmul cardiac devine optim, la fel respirația și tensiunea.

2. Când râdem, ne conectăm cu noi înșine și cu cei din jur

Când mă gândesc de câte ori m-au scos râsul, simțul umorului din situații nu foarte simple și poate nici plăcute! Iar simțul umorului uneori ușor acid în familie, practicat de la mic la mare, ne ajută să trecem peste momente dificile și să ne găsim noi surse de energie și optimism. De când s-a născut ne-am folosit de râs ca să ne conectăm cu ea. Și oricât de obosiți sau de supărați am fost, am găsit mereu motiv să ne zâmbim, să râdem și să facem miștouri.

3. Râdem și depășim situații stresante

Noi facem asta deoarece așa o ajutăm pe Teea să treacă mai ușor peste situații de tensiune sau durere. Noi obișnuim să găsim ceva amuzant și să râdem și în situații în care copilul manifestă un disconfort. Nu că am lua în râs durerea sau situația, doar că găsim un alt unghi din care să o privim. Imaginați-vă că mândra face niște mișcări și se lovește la cot sau picior de ceva. Cam de fiecare dată o luăm în brațe, îi repetăm că trebuie să respire adânc și să numere câteva secunde căci intensitatea durerii va scădea. Apoi vine o replică de genul Iubita, păi nu cred că e o idee prea bună să rupi masa căci mai ai nevoie de ea sau Of, cine a mutat masa asta în drum? Ai văzut-o până acum aici?:). Și vedem cum printre lacrimi se mijește ușor un zâmbet, apoi o glumă, iar unele îi reușesc de minune.

4. Râsul e cel mai bun medicament antistres

Sunt voci medicale care susțin că râsul ne face să fim mai pozitivi, reduce stresul și ne ajută sistemul imunitar. Aceleași voci menționeză efecte pozitive ale terapiei prin râs la pacienții cu cancer sau HIV. De ce? Când râdem, reducem hormonii stresului (epinefrina, noepinefrina și cortizolul), de unde și beneficiile asupra imunității noastre. Iar dacă vă uitați pe mult einformații legate de afecțiunile cu cea mai mare incidență, veți vedea că stresul are o contribușie majoră.

5. Râsul ne ține mintea tânără, ne ajută memoria

Un studiu asupra efectelor râsului asupra memoriei de scurtă durată a fost efectuat la Loma Linda University în Loma Linda, California (AICI). 20 de persoane sănătoase de 60 și 70 de ani au fost provocate să participe. Au fost împărțiți în două grupuri – cei din primul grup (numit de control) trebuiau să stea liniștiți, fără să discute, să citească, sau doarmă sau să își folosească telefoanele mobile. Ceilalți în schimb, aveau la alegere două categorii de videouri amuzante pe care să le urmărească în cele 20 de minute. Toți participanții fost supuși unor teste, inclusiv de memorie.

Rezultatele au fost grăitoare. La cei din grupul care s-a amuzat de videouri s-au îmbunătățit semnificativ abilitățile de învățare și memoria (aproape dublu față de celălalt grup), iar nivelul cortizolului (hormon de stres) a scăzut considerabil.

Așadar, când avem la îndemână această terapie, de ce să nu o folosim? De ce să nu râdem zi de zi ca niște copii, cu toată ființa noastră? Mai ales de pomană, cum spune Teea mea. Iată încă un studiu medical, dacă mai vreți o referință oficială.

În fiecare zi e o minune și trebuie trăită cu maximum de bucurie. E un lucru pe care trebuie să îl învăț de la copila mea. Și mai ales să o ajut să și-l păstreze pe măsură ce crește. Recent am văzut un film fain, romantic e drept, cu o poveste destul de tristă, dar am rămas cu niște mesaje faine.

„Fă-ți viața așa cum ți-o dorești! Iubește-ți viața! Trăiește cu îndrăzneală!”

Pe tine ce te învață copilul tău?

Iată niște copii minunați alături de prietenii lor patrupezi:)

TAGS:

Comments

comments