//Modele pentru copil: sănătatea și relaționarea cu sine și cu ceilalți (II)
Părinții sunt modele pentru copii

Modele pentru copil: sănătatea și relaționarea cu sine și cu ceilalți (II)

Suntem modele pentru copii și am scris AICI, în prima parte, despre cum noi o influențăm pe Teea în privința alimentației, grijii față de mediu și animale. Așadar să vedem în ce alte privințe educăm anumite comportamente prin exemplul personal și ce considerăm că este important pentru noi.

Suntem modele și veghem la sănătate și echilibru

Trebuie să ne iubim și îngrijim pe noi înșine, înainte de toate. Cum facem asta? Avem grijă de sănătatea noastră. Mâncăm echilibrat și cât mai sănătos. Ne facem analize preventiv toți. Suntem modele arătându-i că și noi avem grijă de noi. V-am scris AICI că în urma analizelor anuale am descoperit că Teea are un deficit de vitamina D. În cazul ei alegem un moment când are o viroză sau ceva și medicul îi recomandă oricum nilte analize de sânge. Așa că plătim și pentru calciu, fier, transaminaze, vitamina D. Mergem la medic de fiecare dată când e nevoie. Nu luăm tratamente după ureche sau Sf Google. (Re)citim cu atenție toate prospectele și dozele. Evităm să luăm medicamente. Adică nu luăm pentru orice durere sau la temperatura până în 39 dacă cedează altfel (despre febră AICI). Nu ne protejăm prea mult, dimpotrivă ne călim. Preferăm dușuri mai reci, nu ne înfofolim sau apă rece și înghețată pentru durerile în gât. Nu luăm antibiotice decât dacă e absolut necesar.

Ne tratăm cu respect. Modele de parteneri mai buni

Eu sunt feministă și rebelă și mi-am găsit un partener la fel:). Așadar, din doi rebeli, ce poate să iasă? Suntem primele ei modele. În plus, relația noastră e bazată pe parteneriat, implicit egalitate. Ne susținem reciproc, necondiționat. Copila vede zi de zi cum contrazicem stereotipurile. B gătește, spală, calcă, face curățenie. Eu tund iarba, repar, car, organizez muncitori și lucrări, țin financiarele. Împreună facem diverse necesare prin casă și prin curte (vopsit, construcții ușoare, reparații, grădinărit). Facem planuri și le discutăm. Anul trecut mi-a venit de la școală cu niște idei că fetele/ femeile fac ceva, bărbații/ băieții altceva.Copiii vorbesc între ei și vin cu stereotipurile părinților. Unele cadre didactice transmit stereotipuri, intenționat sau fără să își dea seama. Am tot corectat, căci noi nu agreăm stereotipurile de gen. Eu sunt prima femeie din familia mea pe linie maternă care rupe lanțul violenței și dependenței, ea va fi cu siguranță o femeie liberă.

Suntem modele și avem o voce

Nu ne ținem capul plecat, nu spunem DA când simțim/ gândim NU. Corectăm, ne revoltăm, spunem deschis tot ce gândim și între noi, și cu alții. Îi suntem modele prin ce spunem și face zi de zi. Îi cultivăm stima de sine, nu o subminăm (citește AICI despre stima de sine și recomandările Uraniei Cremene). Atunci de ce să ne mirăm că Teea spune mereu ceea ce gândește. Nu știe altceva, iar noi nu suntem altfel. A aflat și că nu e simplu, că lumea e deranjată mai ales de copiii care spun ce vor și ce gândesc și că nu trebuie să renunțe E greu cu un astfel de copil? Da, cumplit de greu uneori, deja glumim că îi trăim preadolescența. Îi va fi mai bine pe viitor? Categoric da.

 

Despre cum să devenim modele mai bune pentru copii rezolvând probleme noastre mai întâi ne spune dr. Laura Markham AICI. Nu e simplu deloc și noi avem multe probleme de rezolvat.

Voi în ce privințe simțiți că sunteți modele bune pentru copiii voștri? Cum procedați să contrabalansați modelele greșite din jur? Ce ați schimbat la voi sau relația voastră ca să fiți modelele pe care le doriți?

 

Comments

comments