//Mamele și diversificarea/ De vorbă cu mamele
diversificarea

Mamele și diversificarea/ De vorbă cu mamele

În seria De vorbă cu mamele am discutat despre alăptare exclusivă (link), și despre mamele care nu alăptează (link). Iată că a venit rândul să discutăm despre diversificarea și alimentația copilului. De data aceasta e un schimb de informații cu Anca Vasiu, mama a doi copii din Vâlcea, care împărtășește mamelor cu mult calm pe grupuri informații din surse oficiale.

Dragă Anca, te-am invitat să vorbim despre diversificare din perspectiva unui părinte care are doi copii, crescuți după niște protocoale ușor diferite. Au fost revizuite recomandările privind diversificarea copiilor, și OMS este mult mai fermă în recomandarea privind începerii diversificării la 6 luni în cazul tuturor copiilor. Te-am remarcat printre mamele implicate să ajute alte mame cu informații corecte. Ești și informată, dar mai ales ești echilibrată, le explici calm. Nu le judeci și le respecți alegerile chiar dacă nu coincid cu alegerile tale, ceea ce este și util și de admirat:). Mi se pare remarcabil deoarece azi ne lovim de prea multă încrâncenare și sunt puse prea multă ușurință etichete celor din jur. Iar dacă vrem să schimbăm felul în care ne hrănim copiii, să scăpăm de obiceiuri greșite, trebuie să procedăm cu părinții  cași cum ar fi copii – cu blândețe, răbdare, perseverență și înțelegere. De ce ți-ai asumat acest rol?

Anul acesta sărbătoresc șapte ani de mămicie. Șapte ani în care am învățat să fiu mamică și, din păcate, am învățat mai mult singură.
La începutul aventurii de mamică nu am avut un medic competent care să mă îndrume corect. Așa că am început să citesc. Am răsfoit netul în lung și-n lat.
Și a fost greu. Foarte greu, în primul rând din cauza mcă sunt prea multe informații greșite. Din acest motiv am decis să împărtășesc și altor mămici informațiile corecte pe care le-am aflat (unele la timp, altele mai târziu). La început de drum orice mamică are nevoie de sprijin, de încurajare, de informații corecte care să ne permită să ne creștem cât mai bine și sănătos puii.

Recomandări și surse

Eu mi-am crescut copila sub alte recomandări (ca și tine, în cazul fiicei tale, bănuiesc), medicii punând presiune pe începerea diversificării la 4 luni deși era hrănită mixt (matern și lapte praf) și se dezvolta foarte bine. Recunosc că eu am ignorat voit pediatra, căci nu am simțit că e copilul pregătit și că îmi asculta părerea. Chiar am renunțat la ea atunci deși e o somitate în pediatrie printre medici și pacienți. Nu i-am dat copilei nici fierul recomandat fără analize (și bine am făcut că are o tendință de constipare și aș fi chinuit-o din excesul de zel al pediatrei pe care oricum am schimbat-o repede). Au fost mai multe bile negre pentru ea, dar declicul s-a produs când mai că m-ar fi luat la bătaie că i-am spus că nu mi-e copilul pregătit pentru diversificare; plus că îmi dăduse o schemă cu jumătăți de linguriță de suc. Când îmi scria și spunea asta, m-am strâmbat teribil, fără să o ascund spunându-i că eu am citit niște studii că e mai bine să încep cu legume și nu vreau să îi dau suc. Așa direct și sec, fără menajamente. Îți imaginezi că doamna respectabilă și foarte în vârstă s-a uitat la mine pe sub sprâncene cum îndrăznesc să o contest de parcă era un zeu și eu un muritor prostănac. La fel am refuzat ceaiurile de colici și am folosit doar un medicament cu simeticonă. Recomandările OMS mi-au demonstrat că instinctul meu de mamă a funcționat foarte bine, că am avut dreptate. Acum mă uit în urmă și e distractiv, dar atunci a fost frustrant și mi-a ridicat multe semne de întrebarea. Care e experiența ta în diversificare (având în vedere schimbarea recomandărilor în România)? Bănuiesc că și tu ai făcut greșeli, ca orice părinte. Ce ai învățat din ele?

Bineînțeles că am făcut greșeli, din păcate…
O greșeală pe care încă o regret a fost să-i ofer fetiței ceai în perioada colicilor (deci cu mult inainte de diversificare), la recomandarea medicului, bineînțeles… Căutam un remediu minune, care să o salveze de durerile de burtică. Din fericire, fiind alăptată, nu a acceptat biberonul pe care tot i-l îndesam în gurița ei, așa încât cantitatea de ceai pe care a băut-o a fost destul de mică.

O altă recomandare pe care o regret a fost administrarea calciului fără analize.„Copiilor trebuie să li se administreze calciu!” mi s-a spus. Păi și pe cine să crezi, dacă nu pe medic?! GREȘIT! Unii medici greșesc. Motivele sunt multe: lipsa de interes, lipsa actualizării informațiilor, incompetența etc.

Apărând bebe doi, la distanță de aproape 5 ani, am început să recitesc.  Asa am descoperit că minunatul ceai pe care îl credeam natural și în regulă că de, e bio, de fapt era o condamnare pe termen lung. Ceaiul conține teină, care împiedică absorbția fierului în organism. Pe termen lung, acest lucru înseamnă anemie. Tot citind am descoperit că nu se administrează suplimente de fier și calciu fără analize pentru ca pot face ravagii într-un organism sănătos, fără carențe. Și câte nu am mai descoperit…

Cum facem diversificarea

Serios, nu e cazul să te învinovățești:)… Eu am băut niște ceaiuri (prafuri) de la o vestită marcă, pentru stimularea lactației. Anul acesta am aflat că mamelor care alăpteaza nu sunt recomandate fenicul sau anason, însă eu le-am primit combinate în spital după naștere (aveam ceai la discreție din aceste plante). Acum revenind la copil, diversificarea e un proces complex și care îți consumă multe resurse. Nu atât financiare, cât de nervi și de timp. Trebuie să te informezi, să urmărești niște reguli, să planifici, să gătești, să păstrezi alimentele corect. Să te gândești la soluții și alternative când ești pe drum. Noi, când am plecat în prima vacanță cu copilul (avea 6 luni) când începusem diversificarea. Am ales după ce ne-am sfătuit cu noua pediatră să alegem borcănașe cu legume și orez/ sau piureuri pasteurizate de fructe. Ne-am documentat, ne-am uitat la tot ce era pe piață.  Ne-am distrat lovindu-ne de publicitate mincinoasă (slogan fain, dar în contradicție cu eticheta😊). Am citit ingredientele de pe etichete până să alegem niște opțiuni bune, fără conservanți și mai știu eu de adaosuri. Tu unde ți-au căutat sursele de informații? Cum ai făcut tu ca diversificarea să fie mai simplă?

Într-adevăr, diversificarea îți consumă resurse. Financiare: de la aparatura (complet inutilă dacă este achiziționată strict pentru bebe, după părerea mea), până la produsele bio pe care să le pui în castronel și care, la începutul diversificării, vor ajunge pe pereți, cap, pe și în nas, ochi, pe jos sau în alte locuri, mai puțin în gură…
Nervii sunt întinși la maxim („de ce nu mănâncă”, „ce mă fac?”, moare copilul de foame”, „ce să-i mai dau să mănânce?!”), uitând însă că până la 1 an laptele e baza.
La primul copil am căutat informații pe tot felul de site-uri. Având în vedere că eram la început de drum, am făcut greșeli multe. Venind al doilea copil, am început să mă informez cu multe luni înainte de începerea diversificării. Așa am aflat de recomandările OMS (who.int), NHS Uk (nhs.uk) și de ghidul emis de Ministerul Sănățății cu privire la creșterea și alimentația infantilă
(notă, AICI găsiți acest ghid de prevenție)… Aceste surse oficiale m-au ajutat să iau, împreună cu noul medic pediatru, cele mai bune și totodată corecte decizii în privința diversificării.

Drept urmare, am început diversificarea la 6 luni cu legume la masa de prânz, fierte sau la abur. Am introdus câte o legumă la 3 zile, pentru a depista eventuale alergii.
La 6,5-7 luni am introdus proteina, începând cu carnea datorită aportului de fier, deoarece rezerva de fier a bebelușului scade considerabil după 6 luni. Apoi am introdus brânza de casă (făcută cu iaurt sau lămâie, niciodată din calciu lactic) și oul (întreg, albuș + gălbenuș, conform noilor recomandări OMS).
La 7 luni a apărut și masa de dimineață, exclusiv de fructe. Eu le-am oferit mereu crude, date pe răzătoare sau pasate cu furculița sau bucăți.

Bănuiesc că doar pe cele care nu reprezentau un pericol de înecare, asta ca să precizăm.

La 8 luni a apărut a treia masa, seara, inițial de iaurt, apoi diverse combinații pe bază de lactate.
Revenind la borcănașe, eu nu am oferit nici în vacanță. Poate exagerez, însă nu am încredere în aceste produse, indiferent ce ar fi menționat pe etichetă 🙂

Diversificare cu responsabilitate

Să revenind la întrebările mamelor și practicile de diversificare greșite atât de înrădăcinate la noi. Ce crezi că ne lipsește ca să nu mai dăm sarmale, ciocolată și mai știu eu de grozăvii copiilor în diversificare, de la 4 luni? Da, știu că nu e ok să le dai nici la un an, dar te provoc 😊. Există o presiune greșită a modelelor străvechi care nu ne-au omorât, deci nu ar trebui să îi omoare nici pe cei mici. Există băbismele de care nu mai scăpăm, combinațiile nefericite de alimente. Din păcate, practicile acestea greșite sunt transmise din generație în generație. Iar noi îi condiționăm pe copiii noștri să persevereze în greșelile noastre, ale părinților noștri. Un exemplu personal – cu mama mea, bolnavă de diabet. Tot ascundea printre jucăriile pe care le trimitea Teei diferite bomboane, ciocolată, prăjituri ambalate, porcării hipercalorice pe care noi nu le agreăm. M-am certat de atâtea ori cu ea la propriu încât am ajuns să refuz orice altceva decât banane și portocale. Mai mult, să nu am încredere să apelez la ea când mi-a fost copila bolnavă. Te-ai lovit de astfel de situații? Cum le-ai rezolvat ? Cum ar trebui sprijiniți părinții ca să facă niște alegeri alimentare corecte pentru copiii lor ?

În primul rând ar trebui să realizăm că a fi părinte înseamnă responsabilitate, grijă pentru omulețul de lângă tine și să ne comportăm ca atare.
Din păcate, greșelile alimentare s-au transmis de la o generație la alta. De câte ori nu am auzit: „pune-i, mamă, sare în mâncare, nu vezi că nu are gust și de aia nu mănâncă?!”. Sau: „dă-i să mănânce de toate, că după aia va fi mofturos la mâncare dacă nu-l obișnuiești cu de toate”. Sau: „dă-i o bucată de ciocolată, nu vezi că poftește?!”. Din păcate, deși cei/ cele care ne îndrumă astfel au intenții bune, direcția este una greșită. 
Pe cei din familia mea i-am făcut să înțeleagă faptul că bebelușul nu este un bun comun. Este al meu și al soțului meu și noi îl vom crește după regulile noastre. După ce au înțeles acest lucru, a fost armonie în familie!

Diversificarea începe la 6 luni și nu cu „de toate”. Pentru că altfel ne trezim cu viitorul adolescent că are probleme renale, digestive, cardiace etc. Iar atunci ne vom întreba: „de ce mi se întâmplă mie?!” Dar va fi prea târziu! Ce ne lipsește să nu mai dăm sarmale de la 4 luni? Păi lipsa de informare/ informație. Trebuie să înțelegem că vremurile s-au schimbat. Poate sună a clișeu, dar acesta este adevărul. Trebuie să mergem mai departe, nu să batem pasul pe loc. Atât timp cât noi folosim scutece de unică folosință (deși părinții noștri nu au făcut-o), de ce să nu evoluăm și în ceea ce privește alimentația copilului?

De reținut

Avem o rezistență în a face lucrurile mai bine, și de multe ori vine din propriile familii. Dacă ar fi să le transmiți mamelor 10 lucruri despre diversificare de ținut obligatoriu minte care ar fi acelea ? Dar niște curiozități pe care le-am aflat și eu de la tine de pe grupuri?

  1. Să înceapă diversificarea cu fructe/ legume (nu cu cereale, sucuri, supe în care au fiert legume). Personal recomand începerea cu legume, pentru a le putea combina cu proteina în scurt timp.
  2. Să nu ofere sare copiilor cel puțin 1 an, dacă se poate chiar 2 ani. Toate alimentele conțin sodiu/ sare în mod natural, deci orice adaos înseamnă suprasolicitarea rinichilor.
  3. Să nu le dea zahăr copiilor mai mici de 1 an. Copilul dezvoltă plăcere pentru dulce, iar riscul apariției diabetului, peste ani, este major.
  4. Să nu ofere miere copiilor mai mici de 1 an.
  5. Să introducă în alimentație cerealele integrale, oleaginoasele și semințele.
  6. Să ofere semințele alături de fructe crude. De exemplu, fierul din semințele de chia se absoarbe în prezența vitaminei C din fructele crude. Pe când puse în iaurt, fierul nu se mai asimilează în prezența calciului.
  7. Să nu folosească cerealele instant. Sunt pline de chimicale și sunt ultra-procesate. Eu le compar cu „supa la plic”. Sănătoasă?! Nu prea…
  8. Să nu dea sucuri, ci fructul ca atare. Când oferim suc, de fapt oferim fructoză (glucid), iar pulpa bogată în nutrienți o aruncăm.
  9. Să hrănească puiul de om până la primul refuz. Fără televizor, avioane, povești. Copilul știe mai bine ce și cât poate mânca.
  10. Să încerce să facă un program de masa pe care să-l respecte în fiecare zi, în funcție de disponibilitatea copilului (somn, plimbare, joacă).

 Și lista poate continua 🙂 Mulțumesc pentru oportunitatea de a împărtași gândurile mele părinților aflați la început de drum și nu numai. Grea, dar extrem de frumoasă este viața de părinte!

Îți mulțumesc, Anca, pentru că ne-ai împărtășit din experiența ta.

Câteva idei finale

Diversificarea începe de la 6 luni, indiferent dacă un copil este hrănit cu lapte matern sau mixt sau cu lapte praf (cu excepția cazurilor specifice în care există o recomandare medicală)

Aici este ultimul ghid privind alimentația copilului avizat de Ministerul Sănătății

Sursă corectă de informare / secțiune specială despre diversificare NHS.uk Start4Life

Citiți cu atenție etichetele produselor, verificați condițiile de transport și păstrare și asigurați-vă să sunt în termenul de valabilitate.

Laptele de vacă folosit în diversificare trebuie să fie doar pasteurizat la temperatură înaltă (UHT) – dacă nu sunt controlate sanitar-veterinar (din comerțul modern) riscați să îi dați copilului lapte cu antibiotice sau mai știu eu ce substanțe sau toxine.

Iaurturile din comerț să fie simple (le puteți adăuga fructe) și să fie obținute doar din lapte pasteurizat.

Porcul este carne și face parte din alimentația copilului

Niciun copil nu trebuie supus unui regim vegetarian fără consultarea prealabilă a medicului și supravegherea atentă.

Sunt trei cuvinte cheie – varietate, moderație, siguranță.

Alergenii trebuie introduși toți treptat până la vârsta de 1 an. Copiii care au fond alergic trebuie să urmeze recomandările specifice.

sursă foto: pixabay.com

Comments

comments