Fără pudră de talc la copii și adulți. Nici pentru eritemul fesier

Reprezentativ

Din păcate, încă perpetuăm în creșterea copiilor niște practici învechite care, multe, fac rău. Una dintre acestea este folosirea pudrei de bebeluși, o practică greșită deoarece pudra de talc este considerată un risc pentru sănătate (poate cauza cancer). În alte țări niște companii mari au pierdut procese pe această temă.

Pe vremuri, la noi pudra se folosea la orice și la adulți: împotriva transpirației picioarelor (auzisem povești despre mame care le duceau băieților lor în armată ca să nu îi roadă bocancii), igiena intimă, pe post de antiperspirant… Și acum continuăm obiceiuri greșite.

Mamele, dintr-o grijă exagerată și a lipsei de informare folosesc pudra de talc pentru a preveni eritemul fesier al bebelușul. Dar iritația face parte din realitatea oricărui copilului care poartă scutec.
Ce facem în caz de eritem fesier la copii:
  • Spălăm bine zona genitală cu apă și săpun și să o lăsăm să se usuce bine, eventual tamponând doar cu un prosop moale de bumbac; șervețele umede să fie excepția excepțiilor când nu există altă soluție.
  • Lăsăm copilul și liber, fără scutec ca să își revină pielea și să nu se mai frece de scutec.
  • Identificăm o marcă de scutec mai potrivită pentru pielea copilului.
  • Schimbăm mai des scutecul astfel încât pielea bebelușului să stea cât mai uscată.
  • Folosim periodic creme hidratante pe care le lăsăm să intre bine în piele înainte de a acoperi cu scutec. Folosiți creme recomandate pentru cei cu dermatită atopică, fără parfum, conservanți.
  • Prindem bine scutecul aranjând marginile franjurite.  De teama să nu aibă scurgeri din scutec, unele mame își țin marginile în scutec.  Atunci e normal să se irite bebelușul mai tare.
  • Nu ținem copilul în haine strâmte (provoacă frecare).
  • Nu înfofolim copilul aiurea, în zona scutecului va fi umiditate mai mare, pielea se va freca de haine;
  • Respectăm indicațiile medicului privind alimentația (alt subiect important, să avem grijă la aciditatea urinei și a scaunului) și unguentele folosite. Uitați de sfaturile de pe net cu unguente cu antibiotice, creme cu cortizoni, albastru de metilen, betadină sau mai știu ce.

Așadar, ce a funcționat la noi? Toate de mai sus plus unguentul de gălbenele (m-am uitat să nu aibă grozăvii prin el). Când iritația a fost mai mare, am tamponat local cu puțin ceai de gălbenele cu pelin după ce am spălat cu apă și săpun, apoi am lăsat copila fără scutec și am folosit niște unguente speciale pentru dermatită atopică.

De ce să nu folosim pudra de talc pentru zona genital-anală?
 În baza unor dovezi limitate privind cancerul ovarian la om, IARC (Agenția internațională pentru Studierea cancerului, parte din Organizația Mondială a Sănătății) nu o recomandă să fie folosită deloc și clasifică utilizarea pudrei de corp cu talc în zona perineală (genitală) ca fiind „posibil carcinogenă pentru oameni’ (cauzează cancer).

Un studiu a scos în evidență faptul că riscul de cancer ovarian crește cu 20-30% la femeile care folosesc pudră de talc în igiena intimă. Pudra de corp cu talc din comerț a conținut până nu demult și azbest, o substanță foarte toxică. Eu mă întreb dacă nu e posibil  ca anumite tipuri aduce de prin cine știe de loc uitat de lume să mai conțină. Și nu cred că autoritățile noastre verifică produsele de pe piață măcar prin sondaj. Știu că suplimentele alimentare sunt scăpate complet de sub control; nu le verifică nimeni, așa că producătorii pot să ne vândă și mătrăgună pe post de pudră de slăbit.

Vă amintiți cazul lui Mutu penalizat că s-ar fi dopat? Luase niște suplimente de slăbit și aveau în ele sibutramină. Aceasta este un inhibitor al sistemului nervos central care a determinat retragerea de pe piață a unor medicamente autorizate prin 2008-2009. Ei bine, medicamentele au fost retrase deoarece erau bine reglementate, dar nicio autoritate nu a verificat suplimentele. Așa că diverși producători au continuat să vândă pastile și alte produse de slăbit cu sibutramina interzisă, deși nu era trecută la ingrediente.

Dacă vreți să citiți mai mult despre pudra de talc și cancer, iată niște linkuri:

Comments

comments

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of