//De știut despre febră

De știut despre febră

Când se naște, copilul nu vine cu instrucțiuni și la primul, parcă ești pierdut în spațiu (dacă nu ești medic sau asistent de profesie). Oricâte cursuri ai face și oricât ai citi, parcă tot nu ești pregătit pentru ce urmează. Tehnic, poți să le știi; este complicat să le pui în practică. Unul dintre cele mai urâte prime momente din viața unui părinte, mai ales din viața unei mame, este când are copilul bolnav. Nu mai știu prin câte stări febrile am trecut cu mândra mea în aproape 6,5 ani. În primul an de creșă a avut vreo 18 îmbolnăviri, trebuie să îmi deschid excelul să verific ce mi-am notat atunci. Am ajuns și la urgență că nu ceda la nimic. De maxim 3 ori în toți anii aștia am folosit supozitoarele cu algocalmin, o dată a cedat doar la paracetamol injectabil la UPU Alexandrescu. Dacă aș mai face un copil, mi-ar fi mai ușor acum. Iată ce cred că e util de știut:

Temperatura corpului și prima reacție

Copilul până într-un an are temperatura normală a corpului între 37 și 38 de grade (măsurată rectal). Așadar cine are dubii despre cum să își îmbrace copilul să știe că îi este rece doar dacă are sub 37 de grade

Febra e considerată la toți copiii doar după 38,5 când sunt recomandate antitermice dacă nu scade altfel.

În primul rând, încercăm să reducem temperatura fără medicamente (aceleași tehnici le folosim când e puseu febril și ia copilul și antitermice).

Dezbrăcăm copilul.

Reducem temperatura în cameră (deschidem geamul, aer condiționat)

Comprese cu apă la temperatura camerei sau mai rece la axile (subraț, inghinal) sau pe torace, abdomen inferior (dacă are copilul frisoane, sub nicio formă!).

Dușuri – temperatura apei să fie sub temperatura corpului, dar nici foarte rece ca să nu îi provocăm copilului frisoane).

Administrăm băuturi mai reci și în cantitate mai mare (gheața ajută să fie pusă în limonadă sau apă simplă la copiii deja diversificați și care nu au și probleme gastrice – dureri sau diaree); la ceilalți – lapte sau lapte matern.

Ce trebuie să mai știm

Copiii fac frecvent febră înaltă, chiar și 40 fără consecințe grave (cum ar fi în cazul adulților), deci nu trebuie să intrăm în panică.

Semn de puseu febril / febra foarte înaltă – copilul are extremitățile foarte reci dintr-odată.

Nu ne speriem de convulsii febrile în febra înaltă gândindu-ne ca la drobul de sare – nu sunt atât de frecvente și, de obicei, există o predispoziție genetică

Suntem atenți la reacțiile copilului și încercăm să reducem febra fără antitermic pe cât posibil, la temperatura de 38.5-38.8 – asta e un sfat din experiența mea cu copila, căci am avut reacții adverse la antitermice (copilului îi scade imunitatea, organismul lui este oricum stresat de boală și de  lupta cu virusul…).

Ajută orice îi ridică moralul copilului și îl face să se simtă bine – glume, povești, muzică, filme la televizor, jocuri/ fără ținut în brațe căci îl supraîncălzim și noi trebuie să îi reducem temperatura; copiii mai mari să fie încurajați să nu stea culcați și în fund când sunt dezbrăcați ca să li se reducă mai repede temperatura

MUSAI FĂRĂ ȘOSETE CU OȚET, carmol sau eu mai stiu ce împachetări cu orice produs cu alcool (pielea e cel mai mare organ al corpului, absorbim tot prin ea, alcool+paracetamol =toxicitate hepatică, oricum alcoolul e toxic pentru organismul copiilor). Uitați de băbisme și schimbați orice medic vă recomandă șosete cu oțet (sunt uimită să citesc că încă mai recomandă așa ceva)

Țineți legătura cu medicul, mergeți la UPU (unitatea de primiri urgența a spitalului cel mai apropiat și nu stați la camera de gardă!)

Perioadele mai mari de febră înaltă sunt urmate de epuizare fizică (hipotermie, pungi sub ochi, lipsa poftei de mâncare, oboseală accentuată); vorbiți cu medicul și decideți ce e de făcut; eu am ales cu pediatra să îi dau limonadă (din lămâi, portocale și puțin ghimbir la blender, inclusiv cu miere după ce i-am introdus mierea în alimentație) și produse naturiste de tip cătină, propolis, chiar lăptișor de matcă (atenționare aici că nu se dă la orice vârstă și că pot cauza alergii), așa că asta decideți doar împteună cu medicul, nu vă luați dupa exemplul altor copii. Există extracte de coacăz negru foarte bune și niște pastile capsule foarte bune cu extract de chimen care se dau pentru imunitate și afecțiuni respiratorii, inclusiv de catre pneumologi la adulți (dar iar ține de niște aspecte precum vârsta, capacitatea de a înghiți fără să se înece – deci de ales numai cu medicul)

Nu dăm antitermic preventiv după vaccinări deoarece scade răspunsul imun al organismului (numarul de anticorpi).

Febra e un răspuns la boală/ vaccinare și semn că organismul lucrează și își creeaza anticorpi. Există un studiu pe bune, publicat în Lancet (una dintre cele mai prestigioase reviste medicale) cu ceva ani în urmă despre cum administrarea preventivă de antitermice a scăzut numărul de anticorpi la copii după un vaccin; de când l-am citit și trecând prin experiența cu îmbolnăvirile fiicei mele, am ajuns la concluzia să nu îi dau antitermic sub 38,8 uneori 39 chiar ca să o las să își facă anticorpii (dacă tot s-a îmbolnăvit, măcar să se imunizeze). DAR, e o decizie strict personală să nu sar repede cu medicamentele când are 38.5, căci o cunosc foarte bine deja, mă uit la ea să văd ce stare generală are, dacă mănâncă, dacă e ok, să nu fie după mai multe zile de boală (deci epuizată); în plus, a mea a acceptat rece și lichide reci de pe la 9 luni.

Din experiența proprie – împachetările pe tot trunchiul (și nu doar axile) în infecții respiratorii când avea și secreții și o simțeam/ auzeam că era încărcată, i-au prelungit perioada de secreții (nas înfundat, tuse) și sunt urmate mai des de frisoane; de aceea, sunt mai bune împachetările la axile și pe frunte (niciodată tot capul sau pe gât).

Schema de medicamente – de actualizat periodic!

E adecvată vârstei și greutății fiecărui copil. De aceea trebuie actualizată de medicul pediatru periodic sau vă veți trezi ca noi că nu mai aveam dozele actualizate (după o pauză de 1 an de orice antitermic), așa că m-am apucat să mă uit în prospect, să calculez dacă doza din tabel e ok vs doza pe kg corp…

La ultima febră (viroză) de anul acesta, prin martie parcă, a sărit la 40 în fiecare zi, timp de 5 zile, la schema combinată paracetamol cu ipubrofen câte 3 doze din fiecare, alternativ la 4 ore, mi-a făcut o reacție adversă urâtă la siropul cu ibuprofen (la unul din excipienți căci la supozitorul cu acceși substanță activă nu am avut reacții negative); dar nu am făcut poză, nu am ajuns cu ea la urgență să vadă careva.

Sunt medici cu experiență prin alte state care se aruncă mai puțin la dozele maxime de antitermice (știți, în prospect, la cele pe bază de ibuprofen doza recomandată e între un minim și un maxim).

Pediatrul să vă dea o listă de medicamente de avut în casă, dozele, indicațiile și chiar o rețetă de Novocalmin supozitoare ca să l puteți procura și să le aveți la îndemână în caz de urgență (dar le veți folosi la indicațiile lui doar dacă febra nu cedează la nimic altceva, numai după ce vă spune expres să administrați Novocalminul căci și acest medicament are efecte adverse)

Dormiți cu copilul, să îi fiți aproape, să îl puteți monitoriza (noi ne punem alarmă pe ceas să verificăm ce mai face din 2 în 2 ore pe timpul nopții că e normal să picăm și noi). Confortul psihologic e foarte important (unul din părinți e bine să stea cu el în acea perioadă.

Să fiți sănătoși și nu uitați că, cel puțin în primul an, până vă obișnuiți cu copilul și reacțiile copilului, trebuie să țineți foarte aproape de medicul pediatru sau de un medic de familie disponibil și cu competețe în pediatrie. La copilul mic și foarte mic (sub un an) nu ne jucăm. La medic / spital direct la primul semnal de alarmă. Nu ținem cont de sfaturi de la prieteni, de pe forumuri, grupuri, nu replicăm tratamente, nu ne interesează ce spune nici farmacistul. De ce? Pentru că la acea vârstă riscurile sunt foarte mari și nu vreți să vi le asumați. Ceva ce poate semăna cu o răceală poate fi ceva mai grav. Și nu e de joacă.

Dacă ți-a plăcut textul și vrei să primești informații utile, înscrie-te la newsletter și urmărește-ne pe Facebook, Instagram și Google+

Comments

comments